En flyktingfamilj

Min mor skrev dagbok från den dagen jag föddes. Den skrevs till mig. Men det året bombades Tallinn och mina föräldrar fick evakuera ut till en liten by utanför Tallinn. Där fick de härbärge på ett gods, som var kategoriserat som ett litet slott. Där föddes jag och min mor började skriva.

Tyvärr förlorade hon dagboken vid flykten till Sverige. Här började hon om igen. Hon skrev ner sina minnen och fortsatte sedan under tiden jag och min syster växte upp. Hon skrev om sin verklighet. På kvällarna när vi barn skulle sova läste hon påhittade sagor, men ibland berättade hon om minnen från tiden i Estland. Jag önskar hon skrivit ner detta också. En del kommer jag ihåg, men en del har fallit bort.

Efter några år skapade jag mina egna minnen och la märke till saker hon inte la särskild vikt vid. Därför vill jag gärna komplettera dagboken och skriva om den med våra blandade erfarenheter. Det blir en blandning av min mors minnen och mina. Hennes historia handlar mycket om oss, familjen och Sverige på 40-talet. Mina minnen är vad jag upplevde, med två kulturer och lite identitetskriser på vägen.