Hans blev folkets fiende

Hans jr föddes den 4 juli 1898. Han hade 3 bröder, men växte upp med två av dem. Den äldsta brodern var ett barn hans mor Mari hade fått utanför äktenskapet med en tysk officer. Denne åkte hem till Tyskland ovetande om att hans flickvän i Estland var gravid och kom aldrig tillbaka. Som ogift gravid kvinna tvingades Mari gifta sig med den man föräldrarna valde till henne. Det blev kantorn Hans Koop (med samma namn som en av sönerna). Mannen var 31 år äldre än hans unga fru.
Mari födde sin son Karl 1892. Hon var då 22 år gammal. Vart Karl tog vägen är det ingen som vet. Han levde i alla fall när var 23. Kanske blev han bortadopterad eller helt enkelt borttagen från mamman.

Efter en olycka på familjens gård i staden Viljandi någon gång under första årtiondet på 1900-talet blev Mari arresterad och skickad till Sibirien. Hans var då ungefär 5-6 år gammal. Han växte därför upp med sin far och de två bröderna. Men fadern var en djupt troende man, som inte ägnade särskilt mycket tid åt barnen. När Hans mor Mari blev anklagad för att ha förorsakat olyckan, valde maken att vända sig till Gud och ägna dagarna till bön istället för att försvara sin hustru. Rätten ansåg att kvinnan var förtappad. Hon hade ju ett utomäktenskapligt barn och således enligt åklagaren fört ett omoraliskt liv. Hon blev också anklagad av sin svägerska för detta svåra brott. Svägerskan blev därmed husfru och förväntade sig att så småningom få del av arvet tillsammans med sin make (gamle Hans Koops bror). Den gamle Hans Koop var redan över 60 år och var inte delaktig i hushållet.

Efter ca 15 år lyckades Mari fly från fängelset i Sibirien och återkom till sin familj i Viljandi. Barnen var redan stora och maken Hans fortfarande i livet. Äldsta sonen Eduard hade ett tivoli med olika attraktioner. Där fanns biljardspel, en tunna där en motorcyklist uppträdde och körde runt väggarna, där fanns djur och bl.a. ett lejon. Eduard hade fullt upp med sina göromål och hade redan flyttat från gården. Yngste sonen Arvi hade hamnat i dåligt sällskap. Hur han livnärde sig vet vi inte men så småningom gjorde han ett antal småstölder och blev eftersökt av polisen. Den ende sonen som tog fullt ansvar för sin mor var Hans Koop den yngre. Maken gamle Hans Koop dog 1919.

Under sommaren 1941 gömde sig tusentals estniska män i skogarna för att undvika deportation, däribland Hans Koop som övernattade i en egenhändigt grävd grop. Under samma sommar blev över 2000 estniska män mördade av dåvarande ryska säkerhetstjänsten NKVD (föregångaren till KGB).

Rulla till toppen